Terbaru 3gp seks melayu artis-artis bogel awek melayu babyrina cerita seks melayu

T8:46:00 AM

Pantang fokus utama dalam pendidikan seks

Dalam langkah yang kelihatan agak lamur, seks modul pendidikan baru kerajaan untuk remaja bertujuan untuk mencegah kehamilan remaja dengan mengajar mereka bagaimana untuk mengenal pasti dan mengelakkan "yang tidak sihat." "Modul Pekerti", ilham Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara ini (LPPKN), akan memberi tumpuan kepada "menghalang" pelajar daripada terlibat dalam sebarang aktiviti seksual.

Pendidikan seks telah lama menjadi perkara yang pantang di Malaysia di mana walaupun yang berdekatan dengan ahli yang berlainan jantina, yang bukan suami atau isteri atau ahli keluarga, dianggap satu kesalahan bagi umat Islam. Tetapi peningkatan bilangan kehamilan remaja serta kes-kes bayi-lambakan pada tahun-tahun kebelakangan ini telah membawa kepada pelbagai usaha untuk menangani isu ini. Ini termasuk penubuhan hac bayi, tempat yang selamat untuk ibu-ibu meninggalkan bayi yang tidak diingini, dan juga sebagai sebuah sekolah untuk remaja hamil di Melaka.

Antara Januari dan Mac tahun lepas, sejumlah 1,048 kehamilan remaja dilaporkan. "Seks boleh berlaku bila-bila masa. Modul ini mendidik remaja mengenai risiko yang boleh membawa kepada seks .. bagaimana anda berkelakuan boleh membawa kepada hubungan seks, "Dr Hamizah Mohd Hassan kepada The Malay Mail Online dalam satu temu bual baru-baru ini. Dr Hamizah, yang mengetuai unit kesihatan reproduktif remaja LPPKN, berkata bahawa di bawah modul, kumpulan yang dipilih pelajar Tingkatan Tiga akan menjalani dua hari, bengkel lapan jam di mana mereka akan diajar akibat melakukan hubungan seks sebelum kahwin; kehamilan yang tidak diingini, penyakit seksual berjangkit (STD) dan juga pengasingan daripada masyarakat.

Beliau berkata pelajar akan diajar bagaimana untuk mengenal pasti keadaan dan syarat-syarat di mana mereka mungkin akan terdorong untuk melakukan hubungan seks melalui "amaran kuning" dan "amaran merah" pengkategorian. "Amaran kuning bermakna bahawa hubungan seks akan datang tidak begitu lama lagi, mungkin bulan depan atau tahun depan. "Mempunyai teman lelaki atau teman wanita adalah amaran kuning, ini bermakna anda dating atau pemikiran mempunyai tarikh dan yang boleh membawa kepada hubungan seks," kata Dr Hamizah. Tambahnya, langkah-langkah pencegahan yang boleh diambil pada peringkat ini termasuk pasangan remaja sentiasa berada di kawasan umum dan untuk membawa bersama-sama rakan-rakan atau saudara-mara semasa bersiar-siar.

Dalam erti kata lain, mereka perlu sentiasa ditemani. A "amaran merah", bagaimanapun, adalah apabila pasangan yang mendapati diri mereka dalam situasi di mana mereka berkumpul sesama sendiri dan di mana perkara yang mungkin mendapatkan "keluar dari tangan." "Dalam keadaan ini modul mengajar mereka teknik bagaimana untuk mengelakkan diri daripada melakukan hubungan seks untuk menolak pendahuluan seksual. "Ini adalah antara mewujudkan alasan untuk tegas memberitahu rakan lain bahawa dia / dia tidak bersedia untuk melakukan hubungan seks," kata pegawai LPPKN, yang juga berkata pelajar diajar bagaimana untuk menolak sebarang cadangan seksual "perlahan-lahan" tanpa menyakiti hati atau menjejaskan hubungan rakan kongsi. "Remaja berada dalam cinta.

Anda tidak boleh mengajar mereka hanya untuk memutuskan. Apa yang kita lakukan adalah mendidik mereka mengenai pelbagai senario yang mungkin dan tanggungjawab mereka dan bagaimana untuk menghormati badan-badan mereka, "katanya. Tetapi apabila ditanya sama ada modul itu juga akan mengajar remaja mengenai "seks selamat" dan penggunaan yang betul kontraseptif, Dr Hamizah berkata hanya sebahagian kecil modul itu akan memberi tumpuan kepada itu. "Modul ini adalah kira-kira mencegah seks. Kami tidak bercakap tentang seks selamat, tetapi demonstrasi bagaimana untuk memakai kondom sebagai contoh tidak dibenarkan di sekolah-sekolah, "jelas beliau.

Modul ini adalah hanya untuk pelajar sekolah menengah, manakala kumpulan yang dipilih pelajar Tahun Enam akan diajar biologi asas mengenai sistem pembiakan badan manusia. Modul ini dijangka bermula September ini.
0 Komentar untuk "Pantang fokus utama dalam pendidikan seks"

Back To Top